Zuurdesem-volkorenbrood van de vloer

Ik bak vaak brood met de broodbakmachine die ik ooit van mijn tante kreeg, maar deze week bakte ik mijn eerste vloerbrood. Ik besloot direct het diepe in te duiken en met zuurdesem-volkoren te beginnen. Omdat ik het geluk heb dat mijn vriend een mooie stoomoven heeft, die ook als rijskast kan dienen, leek me dit een goed idee om die te gebruiken.

Ingrediënten

Ik heb gebakken met het 100% volkorenmeel en de desembasis van Robèrt van Beckhoven. Verder heb je alleen zout en water nodig.

Bereiding

Ik heb voor de makkelijke manier gekozen, en heb de broodbakmachine het kneedwerk laten doen. Eerst de desembasis, dan het broodmeel, het zout en tenslotte het water. Toen er een stevige deegbal was ontstaan heb ik de broodbakmachine ook de voorrijs voor zijn rekening laten nemen. Mocht je geen broodbakmachine hebben, dan kun je het deeg uiteraard ook met de hand kneden. Daarna zet je het weg, op een warme plaats, om het te laten voorrijzen.

Daarna moet je het deeg ontgassen, wat een duur woord is voor platdrukken. Zorg dat je je werkblad bestrooid met wat meel, zodat niet je hele deeg hieraan vastplakt. Dit is me overkomen en daar word je niet blij van haha.
Druk het deeg met je handen (niet met een deegroller!) plat zodat de meeste gistgassen eruit kunnen onsnappen en maar er tegelijk een lange plak van. Leg de plak horizontaal voor je neer en vouw de uiteindes van de plak naar elkaar toe. Rol vervolgens het deeg op en het het met de naad naar beneden in de rijskast of afgedekt op een warme plaats. Laat het 25 minuten rijzen.

Na de eerste rijs moet het deeg opnieuw ontgast worden. Omdat het deeg nu goed gerezen is, zal het meer gas bevatten. Het lijkt alsof je geen deeg meer overhoudt als je het plat drukt, maar dit is absoluut de bedoeling. Maak er weer een lange horizontale plak van en vouw en rol het deeg zoals voor de eerste rijs. Leg het deeg opnieuw met de naad naar beneden weg voor de tweede rijs. Het deeg zal nu in volume moeten verdubbelen, dit zal tussen de 45 en 60 minuten duren.

Wanneer het deeg goed gerezen is, kun je de oven gaan voorverwarmen op 225°C (boven- en onderwarmte, géén hete lucht!). Heb je een stoomoven, zet dan ook de stoomfunctie aan! Heb je geen stoomoven, zet dan een ovenvast schaaltje onderin de oven. Giet hier, als de oven heet is, water in zodat er stoom ontstaat.

Snijd ondertussen het brood in. Dit houdt in dat je sneden in de bovenkant van het brood maakt, zodat er tijdens de narijs (in de oven) geen scheuren in het brood ontstaan.

Leg daarna het brood op een bakplaat en zet een timer voor 10 minuten. Zet na 10 minuten de stoom uit of haal het bakje uit de oven en bak het brood nog een kwartier af. Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen, zodat ook de bodem goed kan koelen.

Snijd het brood en geniet van een vers sneetje zuurdesem-volkorenbrood! Het brood is verpakt zo’n 3 dagen lekker.

Eetsmakelijk!