Courgettesoep met doperwten en basilicum

Voor mijn verjaardag kreeg ik van Pim het kookboek Simpel van Ottolenghi. Terwijl de recepten in eerste instantie heel ingewikkeld lijken, zijn ze inderdaad simpel te maken en — ik schrijf uit ervaring — errug lekker!

Toen ik afgelopen week geen zin had om te koken en tóch iets gezonds wilde eten, stelde mijn wederhelft voor om iets uit Simpel te koken. Na wat bladeren en wat kwijlen kwamen we tot de volgende samenstelling: heetgeblakerde cherrytomaatjes in yoghurt, avocado-doperwtpuree, zelfgemaakt flatbread en courgettesoep met doperwten en basilicum. Vooral de soep beviel goed en hier heb ik nog een aantal dagen van gegeten (er was genoeg voor een weeshuis omdat het recept voor 8 personen is en ik dit niet had gezien haha).

Om jullie ook te laten genieten van deze soep en om jullie kennis te laten maken met Ottolenghi zal ik het recept hier delen!

Voor 8 personen

Ingredienten

75 ml olijfolie, plus extra voor erbij

1 bol knoflook, tenen losgehaald en gepeld

ca. 6 courgettes, in 3 cm dikke plakken (1,3 kg)

1 liter groentebouillon

500 g diepvries-doperwten

50 g basilicumblaadjes

200 g feta, in brokjes van 1-2 cm gebroken

1 citroen: rasp er 1 theelepel schil af

zout en zwarte peper

Benodigdheden

Een grote pan (+/- 3L)

Spatel

Staafmixer

Bereiding

Zoek een grote pan en doe hier de olijfolie in. Zet de pan op halfhoog tot hoog vuur en laat de olie heet worden. Pel ondertussen alle tenen van een bol knoflook. Laat de knoflooktenen voorzichtig in de olie glijden en bak ze, terwijl je regelmatig roert, in 2-3 minuten goudbruin. Laat ze niet verbranden! Verbrandde knoflook is erg bitter.

Snij de courgettes in plakken van ongeveer 3 centimeter. Voeg ze samen met 2 theelepels zout en royaal peper toe aan de knoflook en bak alles al roerend nog ongeveer 3 minuten tot de courgettes bruin beginnen te kleuren.

Maak een liter groentebouillon klaar zoals je gewend bent. Giet de bouillon samen met 500 mL water in de pan en breng het op hoog vuur aan de kook. Laat het nog 7 minuutjes koken. De courgettes moeten gaar maar ook nog heldergroen zijn.

Voeg de doperwten toe en roer 1 minuut door. Doe daarna de basilicum erbij en haal de pan van het vuur. Pureer de soep met een staafmixer tot hij glad en helder groen is.

Verdeel de soep over 8 kommen. Verkruimel de feta erboven en verveel de citroenrasp. Top af met royaal peper en een beetje olijfolie.

Eetsmakelijk!

Dit recept is te vinden in het boek Simpel van Yotam Ottolenghi.

Lijkt deze soep je lekker of heb je het recept al gemaakt? Laat het weten in de comments!